Hva du kan gjøre i mars!

Hva du kan gjøre i mars!

Vi skriver mars måned, men i store deler av landet er det ikke mye som tyder på at det er vinter. De få kuldeperiodene som har vært er for lengst erstattet av varmegrader, noe som også har satt fart på de vårlige naturaktivitetene.

Det vil første og fremst si et våryrt planteliv.


Her er gartnernes tips til hva du bør tenke på allerede nå i mars:

Beskjæring av busker, trær og frukttrær

Ny viten viser at busker og trær bør beskjæres i sommerhalvåret, ikke i februar og mars. Det er bare trær og frukttrær som skal gjennomgå en alvorlig formendring, som bør beskjæres om vinteren under vinterdvalen. Busker som blomstrer om våren, beskjæres rett etter blomstring. Bær og frukt kan med fordel beskjæres etter høsting senrer på sommeren.

Gjøre klar bedene

Om det er kjøkkenhage eller plantebed, så er det fint å luke unna ugresset som eventuelt ikke ble tatt i høst. Men det er enda viktigere å forberede jorden ved å blande inn vinterløv og LHP(lupin og HønePøne). Dette er proteiner som medvirker til økt mikroliv og dermed bedre plantevekst.

Ta med en søppelsekk på tur og fyll den med løv fra hassel, lind, bøk og ask. De er gode bidragsytere til en jord som skal yte sitt beste. Innblandingen av løv gjør jorden porøs og luftig. Legg ut et lag på 5-10 cm og bland det inn i de øverste 15 cm. Og legg så et 5-10cm lag oppå der igjen til slutt.

Advarer mot kalk eller gjødsel i bedene

Plantene klarer seg mye bedre med naturlig forhold. Bruk av kalk og gjødsel er, for plantene, en svært kortsiktig behandling, og vil i vanlige anbefalte mengder alltid virke negativt inn på naturlige forhold i jorden.

Plenen er fremdeles i vinterdvale

Det kan være ødeleggende for plenen om den opplever for mye tråkk på denne tiden, selv om temperaturene tilsier lek ute. Når jorden er vasstrukken, eller harfrost i seg, bør man ikke trå på den. Da ødelegges den fine jordstrukturen. Dette gjelder også for bedene. Vent til vannet er ute av jorden før den tråkkes på. Det ser du på at overflaten blir litt tørrfarget i oppholdsvær.

Pass opp for kuldeperioder

Nattefrost kan ødelegge mange blomster som har våget seg ut for tidlig. Følg med og legg et pledd eller lignende over dem om værvarselet tilsier nattefrost.

Om kuldeperioder med temperaturer ned mot 5-10 minus skulle vare i flere dager, er det fint om man har oppfattet også dette i forkant. Dekk til løkblomstene med et lag av løv, og pakk ekstra godt på busker og stauder som har begynt å vegetere. Dekk bakken med et ekstra godt løvlag.

Planting

Det er en myte at det må være vår, sommer eller høst for å plante. Vinteren er en utmerket tid om ikke telen hindrer deg. Forutsatt at vinteren ikke kommer tilbake med kraftig kulde, er det en veldig god tid å plante på.

Plantene får etablere seg bedre før sommertørken setter inn, og blad/greinveksten starter tidligere og du får mer igjen for pengene du investerer i form av større årsvekst det første året. Bøkehek, thujahekk, ligusterhekk, roser og mange stauder har det flott med en så tidlig planting. Faktisk så har alle uteplanter godt av en tidligst mulig start. Det er først og fremst i kystnære strøk langs øst, sør og vestlandet at det er trygt å plante tidlig. Enkelte hagesentre har også blomsterløk lagret, og som absolutt kan plantes nå. Og så er jo bonusen at at du er ferdig med plantingen, når andre står med raua i været i godt badevær.

Lag fuglekasser

Nå er tiden å lage fuglekasser, for ikke å si å henge dem opp. Raska på.

Klikk deg inn på Google og finn mål og størrelser, og sett i gang. Husk at en meisefamilie alene spiser 1,5 kg insekter i løpet av sesongen. Og det er mange mygg en tidlig sommerkveld. Setter du opp mange fuglekasser så får du i tillegg naboer som spiser larver og andre skadegjørere i hagen. (ANB)

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert