Plantevenner - companion plants

Plantevenner - companion plants

Morten BragdøLiquid error (sections/main-article line 24): The format option 't:settings_schema.general.settings.date_basic.label' is not a supported format.

Når du sår eller planter har det gjennom tidene vært samlet mye informasjon omkring planter som trives sammen. Noen av disse erfaringene vil du oppleve som opplagte og gode samplamntinger, mens andre kanskje har vært litt stedspesifikke, og dermed ikke gir deg den samme aha-opplevelsen. Jeg prøver alltid å følge denne tabellen når jeg sår eller planter ut i kjøkkenhagen og krukker.

Asparges:

Basilikum, koriander, dill, ringblomst, blomkarse, oregano, persille, salvie, timian.

Basilikum:

Styrker gjensidig vekst og smak med tomater. Asparges, oregano, paprika. Virker repellent mot en rekke skadeinsekter.

Bondebønner:

Ekstremt flink til å hente fritt nitrogen i jorden. Blandes i jorden etter høsting.

Bønner:

Alle bønner samler fritt nitrogen i jorden, og bør klippes opp og blandes inn eller legges oppå jorden etter høsting. Liker seg med alle kåltyper, gulrøtter, selleri, bladbeter, mais, agurker, erter, poteter, reddiker og jordbær. Unngå å plante sammen grassløk, hvitløk, purre og løk. Klatre/stang/prydbønner og gul/rødbeter virker hemmende på hverandres vekst.

Gul og rødbeter:

Rot og bladrester etter høsting har mye nyttig mangan og jern som kan bli frigjort i en komposteringsprossess. Plant sammen med buskbønner, alle kåltyper, kålrabi, purre, salater og mynter. Mynteblader er spesielt bra å dekke jorden med rundt rød og gulbeter.

Agurkurt:

Dette er alles venn. Spesielt god til å holde kålmøllet borte, og som venn for tomater og jordbær. Agurkurten er svært attraktiv for pollinerende insekter, så plant den der det trengs mest. Den er fantastisk i komposten, og rådyr vil ikke ha den.

Kål(blomkål, spisskål, savoykål, kålrabi, rosenkål og brokkoli):

All disse liker dill, mynter, rosmarin, agurkurt og salvie. Ikke plant sammen med poteter.

Blomsterblandinger/jordbedringsblandinger:

Alle blomsterblandingene våre er ekstremt flinke til å tiltrekke seg pollinerende insekter, som bier og humler. I tillegg vil mange nytteinsekter som marigullhøne, gullvinger, og andre nyte godt av blandingen. Slike blomsterblandinger gir også gode forhold langs bakken for nyttige biller.

De fleste av dem er også spesialister på å hente opp n-ringsstoffer fra jorden som senere kommer til nytte for grønnsakene.  De ettårige kan du klippe ned under blomstring og la ligge, eller blande lett inn i jorden, rundt plantene.

 Ringblomst:

Virker repellent på en rekke insekter. De tiltrekker seg pollinerende insekter som en god kilde til pollen og nektar gjennom hele sesongen.

Gulrøtter:

Liker seg med bønner, alle kåltyper, gressløk, purre, løk, salater, erter, klatre/stang/prydbønner, reddiker, rosmarin, salvie og tomater. Unngå plante sammen med dill og poteter. Det sies at tomater kan gi litt mindre røtter hos gulrøtter i nærheten, men gi en aldeles ekstraordinær smak. Kanskje noe å teste ut i drivhuset med en tidligkultur av gulrøtter der.

Kattemynte:

Tiltrekker seg nytteinsekter, og spesielt parasittiske vepsearter. Den virker også repellent på lus.

Selleri(knoll og stilk/stangselleri):

Bønner, alle kåltyper, agurk,hvitløk, purre, salater, løk og tomater(for dem som kan dyrke dem utendørs)

Gressløk:

Forbedrer smaken på gulrøtter og tomater. Liker seg også sammen med alle kåltyper. Virker repellent mot lus og gulrotflue. Unngå å plante nær bønner og erter.

Koriander:

Virker repellent mot lus og spinnmidd.

Kløver:

Finnes i flere av våre blomsterblandinger, men også vilt i hagen din. Tiltrekker seg veldig mange pollinerende insekter, samt nytteinnsekter. Den er utrolig flink til å lage god jord og derved også utrolig god til å ivareta nyttige bakkelevende biller.

Mais:

Bønner, gul og rødbeter, sylteagurk, dill, persille, erter, poteter, squash og solsikker. Unngå å plant i nærheten av selleri. Så blomsterblanding i maisfeltet.

Cosmos:

Etter vår mening den eneste sommerblomsten du trenger. Veldig sunn, enkel og vakker.

Besørger nektar og pollen til nytteinsekter som snylteveps og snyltefluer, gullvinger, edderkopper, marigullhøner og en rekke andre nyttige småbiller som trives i jorden under dem. Slik kan du bruke cosmos som pynt og nytte i kjøkkenhagen.

Agurk/sylteagurk:

Plant sammen med asparges, bønner, alle kåltyper, selleri, mais, solsikke, dill, kålrabi, salater, løk, erter, blomkarse, reddiker og tomater. Unngå å plante sammen med poteter og salvie. Både mais og solsikker kan fungere som stativer for sylteagurker. Agurker misliker eteriske urteplanter. Dill og blomkarse sår vi alltid sammen med agurker i drivhuset. Blomkarsen gir kraftig vekst og kraftig smak til agurker.

Dill:

Er spesielt god for alle kåltyper, mais, agurker, salater og løk. Unngå å plante sammen med gulrøtter og tomater. Dill tiltrekker seg marigullhøner, snylteveps, bier og humler, og edderkopper. Dill er virkelig en av de fremste plantevennene som finnes.

Solhatt:

Solhatt tiltrekker seg blomsterfluer og snylteveps, og er dermed svært attraktiv i samplantinger for å holde skadedyr borte. Plant dem der du vil pynte og ha nytte. denne planten får du også som barrot staude:)

Hvitløk:

Sett dem sammen med alle kåltyper, gul og rødbeter, selleri, salater, poteter, jordbær og tomater. Unngå å plante i nærheten av alle typer erter og bønner. Hvitløk er en effektiv plante med tanke på å virke frastøtende på ne rekke skadeinsekter. Den er også fin å sprøyte ut som te.

Purre:

Liker seg med gul og rødbeter, gulrøtter, selleri og løk. Ikke plant i nærheten av erter og bønner. Purre kan holde gulrotrust unna.

Salater:

Gul og rødbeter, alle kåltyper, gulrot, selleri, agurker, dill, hvitløk, løk, reddiker, squash og jordbær.

Marokkansk mynte:

Mynter er flinke til å tiltrekke seg meitemarker, blomsterfluer og snylteveps. Den virker repellent overfor kålmøll og lus. Mynten er litt vanskelig å holde styr på, så det er kanskje greiest å legge mynteblader rundt kålplantene. Unngå å plante i nærheten av persille.

Blomkarse:

Alle kåltyper, agurker, reddiker og tomater. En fantastisk plante som elskes av bie, humler og andre nytteinsekter. Ved sin jorddekkende vokseform gir den ly og gode forhold til bakkelevende nyttige biller og edderkopper.

Havre:

Gror fort, og er en god kilde til komposten. God jordstruktur, så den sammen med litt kløver. gå innom Felleskjøpet og skaff deg litt fórhavre:)

Løk(gul løk og rødløk):

Gul og rødbeter, alle kåltyper, gulrøtter, dill, kålrabi, purre, salater, jordbær og tomater. Ikke plant dem sammen med aspargus eller noen typer erter og bønner. Løk kan hjelpe med å holde gulrotflua i sjakk.

Oregano:

Er spesielt god til å holde kålmøll borte. Plant de derfor gjerne i kålrekkene. Også god sammen med asparges og basilikum.

Persille:

Asparges, gulrøtter, gressløk, mais, erter, løk og tomater. Ikke plant i nærheten av mynter.

Erter:

Sterke venner til bønner, gulrøtter, selleri, mais, persille, poteter, reddiker og jordbær. Unngå å plante i nærheten av løk.

Paprika:

Basilikum, agurker og tomater.

Poteter:

Buskbønner, selleri, mais, hvitløk, løk og erter gjør alle det godt med poteter. Jeg hadde plantet cosmos også mellom radene. Ikke plant poteter sammen med aspargus, alle kåltyper, gulrøtter, sylteagurker, squash og solsikker.

Reddiker:

Bønner, gul og rødbeter, knollselleri, sylteagurk, salater, mynte, erter, squash og tomater. Unngå poteter.

Rosmarin:

Med sine eteriske oljer er den spesielt nyttig i nærheten av bønner, alle kåltyper og gulrøtter. Den er repellent mot kålmøll og gulrotflue.

Salvie:

Se rosmarin 

Squash:

Mais, salater, erter, bønner, agurkurt, blomkarse og reddiker. Unngå alle kåltyper og poteter. 

Jordbær:

Jordbær reagerer lett med sine nærmeste naboer. Gi dem gode venner som bønner, agurkurt, salater, løk, erter og timian. Unngå alle kåltyper og kålrabi.

Solsikke:

Solsikker og mais er vakkert og gunstig for begge. Solsikker fungerer som fyrlykter på pollinerende innsekter. De ser dem på lang avstand. De er fulle av nyttige innsekter som marigullhøner, bier og humler.

Bladbeter:

Bønner, alle kåltyper og løk er de beste vennene for bladbeter.

Timian:

Den er en av de beste allroundplantene du kan ha i kjøkkenhagen. Med sine repellente egenskaper, spesielt mot kålmølle, gjør den stor nytte. Den gir også jordbærene bedre smak.

Tomat:

Basilikum, agurkurt, gulrot, agurker, salater, blomkarse, løk, persille, bønner  og selleri. Unngå alle kåltyper og dill.