Morten Bragdø friserer bærbusken

Morten Bragdø friserer bærbusken

Morten BragdøLiquid error (sections/main-article line 24): The format option 't:settings_schema.general.settings.date_basic.label' is not a supported format.

Artikkel hentet fra dn.no

– Det er vanlig å ha en stor, gammel rips- eller solbærbusk med små, sure bær stående i hagen, sier Morten Bragdø.

Han sverger til espaljering. Hvorfor sløse bort plass til ubrukelig buskas, når man kan rendyrke et fåtall grener som gir bedre gevinst? Less is more, bokstavelig talt.

I gartnerens rike i Randesund står bærbusker og frukttrær som flatpakket inntil vegger og gjerder. I en potte står en minimalistisk ripsbusk festet til et skjelett av bambuspinner.

– Jeg velger de fem yngste, sprekeste rekruttene og skjærer bort alle andre grener. Veksten i de fem gjenstående blir vanvittig. Roten er like stor og givergleden like sterk, så skuddene fra grenene vil gi sinnssykt søte og store bær.

Gartneren poengterer at espaljerte busker og trær fungerer utmerket som et alternativ til hekk.

– Du får en grønn vegg som skjermer for innsyn, og som du også kan plukke deg en godbit fra. Er det ikke stilig?

Mortens hagetips:

SLIK ESPALJERER DU BÆRBUSKEN

1. Det beste tidspunktet for beskjæring er når bærene er høstet. Velg fem lange, unge lysebrune og tommeltykke grener. Skjær alle andre grener av.

2. Fest fem pinnerloddrett på linje med 25 cm avstand. De bør stå to meter over bakken. I potte festes pinnene til en vannrett pinne øverst og nederst.

3. Bøy greinene så langt ned som mulig for å få dem til å vokse i vannrett vinkel og fest dem til pinnene. Spre greinene fra lavt til høyt. Vær forsiktig så de ikke brekker. De kan presses litt nedover uke for uke. Sørg for at busken står i god jord.

4. Skudd som vokser oppover kan bindes til greinen over. Kutt skudd som vokser sideveis ned til en lengde på 10 til 15 cm. Skuddene vil bugne av blomster som etterhvert blir til bær.