Artikkel hentet fra dn.no
Brygg saft av spiselige roseblader og få kjærkomne drypp av sommer utover vinteren.
– Det er bare roseblader, rørsukker og økologisk sitron. Ikke noe hokus pokus.
De strutter duggfriskt. Lyserosa roser, lubne som fersken, av arten Constance Spry. Duften fra blomstene er intenst søt.
– Dette er verdens vakreste rosebusk. Den blomstrer én måned i året. Den gir alt på en gang, forklarer Morten Bragdø.
Gartneren plukker en håndfull roseblader, putter noen i munnen og serverer videre.
– Å himmel, så deilig! Forestill deg hvor godt og vakkert dette ville vært i en salat, smatter han henrykt.
Bladene smaker først søtlig, i nærheten av honning, deretter friskt og bittert. Ifølge Bragdø er det akkurat slik spiselige roser skal smake. Ikke for parfymert. Han anbefaler hvite roser fordi de trenger mindre sol og er mer robuste enn de rødlige.
– Jeg lager vanvittig god rosesaft, vil dere smake?
Bragdø løper og henter en mugge med fjorårets brygg, og skjenker opp i små melkeglass. Den gyldne saften lever opp til forventningene.
– Fantastisk, eller? Som å kjenne sommeren i ganen! Det er bare roseblader, rørsukker og økologisk sitron. Ikke noe hokus pokus. Jeg fryser ned i små begre slik at familien kan nyte denne saften gjennom vinteren. Du får en sinnssykt god drink hvis du spriter opp en vanlig gin and tonic med en dæsj rosesaft.
Mortens hagetips:
SLIK BRYGGER DU ROSESAFT
1. Kjøp rosebusker med spiselige blomster. De beste sortene er kraftigduftende rugosahybrider som er i blomst fra juni til oktober. Sortene ‘Ritausma’, ‘Blanc double de Coubert’, og ‘Jens Munk’ er fantastiske. Ja, og så ‘Constance Spry’ naturligvis.
2. Sørg for å plante rosene i sunn, levende jord. Kompostjord iblandet brune og grønne løv og ugress uten røtter gir frodige busker. Hvite roser trenger mindre sol enn rosa og røde.
3. Plukk blomsterbladene når rosene nærmer seg bristepunktet på sommeren. Fyll en tiliters bøtte.
4. Lag 10 liter sukkerlake med 3 kg rørsukker og vann, og hell den over rosebladene mens den er varm. Tilsett skiver av to økologiske sitroner med skallet på. Sett bøtten ute i skygge med lokk på.
5. Sil saften etter tre-fire dager. Frys den ned i små plastbeger eller oppbevar den i sterile flasker.