Bær på beste vis.

Bær på beste vis.

Morten BragdøLiquid error (sections/main-article line 24): The format option 't:settings_schema.general.settings.date_basic.label' is not a supported format.

Solbær, Rips og Stikkelsbær.

 

Jeg vil definitivt si at tiden der vi dyrker Solbær, rips og stikkelsbær som frittstående busker, er forbi.

Det var en rekke utfordringer når man dyrket dem som busker. Beskjæring, ugrass under dem, plassen de tok, meldugg, og mindreverdige bær i forhold til den nye metoden.

 

Disse bærene dyrkes i dag utelukkende som espalièrte planter. Metoden er såre enkel og er lett å vedlikeholde. I sin enkleste form trenger man faktisk ikke mer enn å stikke noen pinner i jorden og lage et bed med jordbær under der man planter. Vips, så har men en høytytende vegg med de aller beste delikatessebærene du kan tenke deg. Det er så mye bedre å dyrke bærene på vertikale espalièr at å plante dem som busker igjen, må være av alle andre grunner enn å få mye og gode bær:)

 

Å espalière bærbusker, og frukttrær for den saks skyld, gir deg som hageeier mange muligheter. Espalièrene er dekorative vegger med blomstring om våren og bær og frukt utover sommer og høst.

Vi pleier å si at barn og barnebarn som plukker bær i hagen, er en finere blomst enn noen annen.

Disse bær og fruktveggene er praktiske til å skjerme seg med, til å lage lè, avgrense, og å pynte med. Tenk deg en terrasse omkranset av lekre bær og frukt, og barn som stabber rundt og gafser i seg med begge hender!

Prinsippet er enkelt, i en rekke med bærbusker:

  1. Lag et bed som er 60cm bredt, og så langt du vil ha det.
  2. Plant Solbær og rips på 75 cm avstand, og stikkelsbær på 50cm avstand.
  3. Stikk lange bambuspinner eller lignende ned i jorden med 25cm avstand.
  4. Bind opp de tre kraftigste greinene av solbær og rips, og de to kraftigste greinene for stikkelsbær.
  5. Klipp bort alle andre greiner.
  6. Plant for eksempel jordbær som bunndekker i bedet.

 

 

I bildeserien nedenfor viser jeg hvordan jeg gjorde det i min hage.

 

 Espalièrene kan naturligvis være mer forseggjorte enn med bambuspinner. Det fineste er å benytte et slikt espalìer, som også benyttes til de nye metodene for fruktdyrking. To staur, 3x3 firkant kjerneved av furu, og en topptråd, og en bunntråd som bambuspinner kan festes på. Det blir en langsiktig konstruksjon.

 

Beskjæring og «pinching» går frem av skissene, men det er viktig å gi disse høytytende bærbuskene litt mer enn de kanskje får fra en ren kompostjord alene. Derfor blander vi inn et par doble never med L&HP-miksen samtidig som vi blander inn et 10 cm lag med løv og grønne blader om våren. Om høsten gjøres det samme, men uten L&HP-miksen. Da kan du aller best legge på 5cm av egen kompost eller Ø-komposten vår.

Du har like gode muligheter på en BALKONG❗️
Her ser du eksempel på hvordan du kan dyrke alt du trenger på en mindre balkong:)


LYKKE TIL❗️