Pen som en plen

Pen som en plen

Morten Bragdø

Plenen hagens mareritt eller hagens lenestolI uminnelige tider har plenen vært en hageeiers stolthet. Det er ikke så rart at dette fremdeles henger igjen i manges bevissthet. I England er en plen virkelig flott når den nærmere seg hundre år, og mange av de fineste er over 300 år gamle. Disse plenene blir intenst pleiet som en golfbane med stikking av løvetann og andre ugrass. De blir gjødslet med kunstgjødsel hver uke eller i verste fall hver andre uke. De er anlagt på dype sandholdige underlag med et næringsrikt topplag av næringsrik jord. For å få et slikt resultat som disse plenene gir uttrykk for må man altså være på pletten hele tiden. Men det finnes alternativer bare man går litt ned på kravene.
For det første så må man slutte å bruke kunstgjødsel(fullgjødsel, helgjødsel, plenkrutt og hønsegjødsel). Når man bruker disse gjødseltypene på plen en til to ganger i sesongen medvirker de til en svakere plen som ikke er sterk nok til å vinne over mosen. Kunstgjødselen virker nok saliggjørende for mange i og med at man raskt ser et grønn og hurtigvoksende resultat. Men tro meg, denne effekten er like effektiv som å bruke brunkrem på kviser. Du blir ikke kvitt kvisene, snarere tvert imot. Rundt tre uker etter en slik gjødsling blir plenen svak og går inn i en abstinensperiode som reduserer plenens utseende.OG SLIK KAN DET GJØRES. VOILA❗️Man bør bruke plantebaserte gjødseltyper som LHP+, for å få en langsiktig gjødslingseffekt som ikke ”boler” plenplantene. Dette medfører en frisk grønn plen som ikke trengs å klippes så mye som ellers. Samtidig så vil mosen få dårlige muligheter til å utvikle seg slik at den holdes stangen mye lenger enn om man hadde gjødslet med kunstgjødsel. Vi her hos oss anbefaler å bruke 4 x 10 kg LHP+ pr 100 kvm plen. 
Ellers så er det mye å hente på lettvint plenstell ved å benytte seg av en såkalt bioklipper. Disse finkutter grasset slik at det faller ned mellom grassplantene å gjør der nytte som næring til plenen. Ofte kan du bygge om din gamle klipper ved å kjøpe et ekstra sett kniver. Om du nå vil gjøre det aller best og samtidig ikke ha arbeid i det hele tatt med å klippe plenen så går du til anskaffelse av en robotklipper. Disse finkutter gresset utrolig godt og gjør gjerne jobben for deg mens du selv er på arbeid. Deilig å komme hjem til en ferdig klippet gressplen eller hva?
Altså: for at plenen skal bli hagens lenestol så gjør du følgende:
1. Bruk LHP+ når du gjødsler plenen.
2. Strø litt sand (2 cm ) utover plenen hvert år om du har litt klinete fuktig moldjord som underlag.
3. Bruk bioklipper eller aller best en robotklipper.Ha en fin ettermiddag i hagen uten for mye strev!
Hilsen
Plantefolket i Randesund
Morten Kr. Bragdø