Spinnmidd

Spinnmidd og andre ullhumskheter

Morten Bragdø

I disse mørketider er det de dårlige lysforholdene og mangel på riktig temperatur og levende jord, som er de viktigste årsakene til at plantene blir angrepet av spinnmidd, skjoldlus og ullus.

Hvordan oppdage utøy på plantene dine

Du må sjekke plantene ofte. gjerne hver tredje dag. Ogskaff deg ei lupe, om du vil få øye på spinnmidden tidlig nok:) Det første tegnet på spinmidd ser du som "gjennomsiktige" partier på bladene. Det er celler som spinnmidden har sugd ut plantesaft av. Tomme celler. Skaff deg et forstørrlesesglass, eller bruk finksjonen på mobilen:) Om du ser "sindelsvev", så er det et nokså langt fremskredet angrep. Spinnmidden er bitteliten og vanskelig å se med det blotte øye for mange. 

Ullus og skjoldlus er større og lettere å se. De er like ødeleggende for en plantes helse, og må oppdages tidlig om du skal ha en enkel sanering av bestanden. På samme måte er det lurt å se nøye gjennom alle deler av plantene dine med jevne mellomrom. Spesielt ullus har en tendens til å oppholde seg i bladhjørner og på vanskelig tilgjengelige steder. Og dermed ikke helt lette å få øye på. Ullusen er som en miniatyr munkelus (skrukketroll) med et ullent belegg på kroppen. Felles for både ullusen og skjoldlusen er at de har en rød kroppsveske når du klemmer dem flate. Ullus angriper som regel litt mer sukkulente planter, og litt devaktige planter. Planter som virker robuste i oppbygning og bladverk. Skjoldlus er ikke så vanlig, men overvintrede laurbær, oliven og lignende middelhavsplanter er nesten alltid angrepet. Disse sitter gjerne lett synlig på vedete greiner og like under bladfester. Når en plante er angrepet av skjoldlus, er de ofte klissete av sekretet de skiller ut. Det gjelder også ullus til en viss grad.

Hvordan blir du kvitt dem?

For alle disse tre vanligste skadedyrene gjelder i utgangspunktet samme behandlingsmåte. Botemiddelet som du lager selv består av følgende forholdsmessige oppløsning: 1 liter vann, 2 ss rødsprit(3ss for ullus og 4 ss for skjoldlus), 2 ss grønnsepe, 2 ss matolje. Er planten liten nok til at du kan holde den på hodet (ha en plastikpose på potten slik at jorden ikke faller ut), da fyller du en bøtte og dypper hele planten grundig. Er planten for stor til dette, så sprayer du den til det renner skikkelig av den. Sørg for å brette forsiktig i bladslirer/bladfester slik at vesken kommer til der solen skinner minst:) I tillegg skal du også bruke en myk klut og vaske nøye over bladene så du fysisk får med deg insektene. En Q-tip er nyttig i vanskelige områder, og baksiden på en kniv med en tynn klut rundt, likeså. Behandlingen skal gjentas tre ganger om nødvendig. med 10 dagers mellomrom.(den tiden det tar for overlevende egg å klekke)

Ullus

Skjoldlus

Oghusk at om du vil unngå risikoen for å få angrep av disse skadedyrene, så må plantene ha så mye lys som mulig kombinert med temperaturer ned mot 16-18 grader og levende god givende jord.

Morten Kr Bragdø

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert