Hvordan du dyrker spiselige tulipaner, prærieliljer og allium.

Hvordan du dyrker spiselige tulipaner, prærieliljer og allium.

Om du vil spise blomsterløk er det viktig at de er økologiske. Disse er frie for skadelige stoffer fra plantevernmidler og kjemiske gjødselmidler. I sterk kontrast til konvensjonell dyrking av tulipaner.

Løken er klar til høsting når den er avblomstret og blader og stilker har visnet ned, og med de rette forhold kan de klare seg som matløk helt frem mot jul.de skal ligge luftig og tørt.

Etter desember forsvinner mye av den gode smaken, så det er snakk om et sesongprodukt. Men det er faktisk jordbær også gitt:)

Og det er fullt mulig å fryse dem ned så du kan nyte dem hele året. Da tar du av det ytterste brune skallet og koker dem i 5-7 minutter, før du tørker og avkjøler dem. Det er viktig at de er ordentlig tørre slik at de ikke fryser i hverandre i fryseren. Se alle de lekre oppskriftene nederst på siden.

Du kan formere dine egne tulipaner og få en åker av dem om du vil.

Du planter dem nå om høsten. Bruk en avstand på 10-11cm mellom dem, og ca 10cm dypt. Sørg for at jorden er skikkelig drenert og at du har en god vanngjennomtrengelig kompostjord. Bland gjerne sand i jorden der tulipaner vokser. De trenger en kald vinter for å blomstre neste år, men ikke la dem fryse i stykker. Det unngår du ved å benytte godvårmetoden, og dekker dem med masse løv fra ndre steder i hagen.

Når de blomstrer om våren lar du de blomstre ferdig, og så fjerner du frøkapselen der blomsten var, så snart den har felt kronbladene sine. Det sikrer at løken vokser seg stor og sterk og lager mange tulipanbabyer. Energien går nå til løken i stedet for å lage nye frø.

Når bladene er visne, kan du ta opp tulipanløken. Du møter nå stor hovedløk, som har fler utrullingen under det ytre skinnet. Dette er små baby-løk som du kan skille fra og tørke på et luftig og tørt sted. Samme som med hovedløken, om du da ikke har tenkt å smake på delkatessen?

Plant de så ut på slutten av høsten i oktober, så vil du se at de vokser seg store utover neste år, eller i løpet av et par år.

Et godt tips er å legge på en god kompost og tilføre litt Lupin&HønePøne når de begynner å blomstre om våren. Da får de litt mere å rutte med med tanke på størst og flest mulig store og små.

I denne artikkelen har vi tatt for oss tulipaner, men det samme gjelder for de to andre blomsterløkene. Bare til litt forskjellig tid. Men bruk de samme visuelle beskrivelsene til å avgjøre når du skal høste løken.

Blomsterløk Klikk her :)

Anbefalte samlinger

Anbefalte samlinger