Lag dine egne blomsterløk

Lag dine egne blomsterløk

Blomsterløkene eller rotknollene, kan du bare la stå i jorden og de fleste vil formere seg selv. Eller forville seg om du vil:)

Du setter dem nå om høsten. Plant dem på den avstanden som er oppgitt på hver av dem, og like  dypt som tre ganger høyden på dem. Sørg for at jorden er skikkelig drenert. Det vil si at du har god vanngjennomtrengelighet i en god, og gjerne sandblandet kompostjord. Slikt liker blomsterløk. De trenger en kald vinter for å blomstre neste år, men ikke la dem fryse i stykker. Det unngår du ved å benytte godvårmetoden, og dekker dem med masse løv fra andre steder i hagen. Har du plantet dem i potter, så kan du ha kontroll på både fuktighet og kulde, ved å ha dem i garasjen. Men det er faktisk litt viktig at de har temperaturer ned mot, og gjerne litt under null grader, gjennom vinteren.

Når de blomstrer om våren lar du de blomstre ferdig og har felt kronbladene sine. Da fjerner du frøkapslene der blomsten var. Slik bruker planten energien sin på å lage løken i jorden stor, og samtidig lage mange små blomsterløk-babyer. I stedet for å lage frø.  Om du vil formere dem og flytte noen til et nytt sted, eller bare utvide litt raskere kan du gjøre som følger:

Når blader og stengler er visne, kan du ta opp løken/rotknollen. Da ser du nå en stor hovedløk som har flere utbulinger under det ytre skallet sitt, eller rundt seg. Dette er de små baby-løkene, som du kan skille fra og plante direkte ut på et nytt sted. Sett hovedløken tilbake igjen. Et godt tips er å tilføre litt LHP+, samt legge en dressing av god kompost i bedet når de begynner å blomstre om våren. Da får de litt mer å rutte med, med tanke på størst og flest mulig store og små.

Du vil du se at de små vokser seg store utover neste år, eller i løpet av et par år. Og hovedløken vil starte neste år med å blomstre igjen. Og igjen -og igjen...

Tulipaner er det nesten likedan med. Men disse trenger en tørkeperiode om sommeren. Ta dem opp og tørk dem, etter at blader og stengler er visnet ned. Oppbevar dem tørt og luftig til du skal sette dem igjen i september/oktober.

Anbefalte samlinger

Anbefalte samlinger