Tulipanene, Allium og Camassia
Du kan formerer lage dine egne tulipaner og få en hel åker av dem om du vil.
Da setter du dem nå om høsten. Plant dem på en avstand med 10-11cm mellom dem, og ca 10cm dypt. Sørg for at jorden er skikkelig drenert. Det vil si at du har en god vanngjennomtrengelighet i en god, og gjerne sandblandet kompostjord. Slikt liker tulipaner, og andre blomsterløk. De trenger en kald vinter for å blomstre neste år, men ikke la dem fryse i stykker. Det unngår du ved å benytte godvårmetoden, og dekker dem med masse løv fra andre steder i hagen. Har du plantet dem i potter, så kan du ha kontroll på både fuktighet og kulde, ved å ha dem i garasjen. Men det er faktisk litt viktig at de har temperaturer ned mot, og gjerne litt under null grader, gjennom vinteren.
Når de blomstrer om våren lar du de blomstre ferdig og feller kronbladene sine. Da kan du fjerne frøkapslene der blomsten var. Da bruker planten energien sin på å lage seg selv stor og samtidig lage mange små tulipanbabyer, i stedet for å lage frø. Når bladene er visne, kan du ta opp tulipanløken. Da ser du nå en stor hovedløk som har flere utbulinger under det ytre skallet sitt. Dette er de små baby-løkene, som du nå kan skille fra, tørke og oppbevare på et luftig og tørt sted. Samme som du gjør med hovedløken, om du da ikke har tenkt å smake på delikatessen?
Så kan du igjen plante tulipaner(uten å kjøpe nye:) ut på høsten, og du så vil du se at de små vokser seg store utover neste år, eller i løpet av et par år. Og hovedløken som du nå av åpenbare grunner ikke har spist, vil starte neste år med å blomstre igjen. Og igjen -og igjen...
Et godt tips er å tilføre litt Lupin&HønePøne, samt legge en dressing av god kompost i bedet når de begynner å blomstre om våren. Da får de litt mer å rutte med, med tanke på størst og flest mulig store og små.
For Allium og Camassia gjelder det at de kan også bare stå i jorden fra år til år, uten at du tar dem opp. Det er bare i de tilfellene at du har tenkt å smake på dem at du kan ta dem opp:)
Keiserkrone, krokus, narcissene og perleblomst :)
Disse løkene eller rotknollene, kan du bare la stå i jorden og de vil formere seg selv. Eller forville seg om du vil:)
Du setter dem nå om høsten. Plant dem på den avstanden som er oppgitt på hver av dem, og like dypt som tre ganger høyden på dem. Sørg for at jorden er skikkelig drenert. Det vil si at du har god vanngjennomtrengelighet i en god, og gjerne sandblandet kompostjord. Slikt liker blomsterløk. De trenger en kald vinter for å blomstre neste år, men ikke la dem fryse i stykker. Det unngår du ved å benytte godvårmetoden, og dekker dem med masse løv fra andre steder i hagen. Har du plantet dem i potter, så kan du ha kontroll på både fuktighet og kulde, ved å ha dem i garasjen. Men det er faktisk litt viktig at de har temperaturer ned mot, og gjerne litt under null grader, gjennom vinteren.
Når de blomstrer om våren lar du de blomstre ferdig og feller kronbladene sine. Da kan du fjerne frøkapslene der blomsten var. Da bruker planten energien sin på å lage seg selv stor og samtidig lage mange små blomsterløk-babyer, i stedet for å lage frø. Om du vil formere dem og flytte noen til et nytt sted, eller bare utvide litt raskere kan du gjøre som følger: Når bladene er visne, kan du ta opp løken/rotknollen. Da ser du nå en stor hovedløk som har flere utbulinger under det ytre skallet sitt, eller rundt seg. Dette er de små baby-løkene, som du nå kan skille fra og plante direkte ut på et nytt sted. Sett hovedløken tilbake igjen.
Du vil du se at de små vokser seg store utover neste år, eller i løpet av et par år. Og hovedløken vil starte neste år med å blomstre igjen. Og igjen -og igjen...
Et godt tips er å tilføre litt Lupin&HønePøne, samt legge en dressing av god kompost i bedet når de begynner å blomstre om våren. Da får de litt mer å rutte med, med tanke på størst og flest mulig store og små.