3 elementer, planter, jord og vann.

3 elementer, planter, jord og vann.

Morten Bragdø

1.Flinke planter

Vi liker å kalle plantene våre for flinke. Det er fordi de håndterer plassen sin i hagen på en måte som gir deg betydelig mindre arbeid og bekymringer. De dekker bakken godt. De er sunne, med et sterkt genetisk immunforsvar. De gir deg som hageeier nytte og gleder på flere plan. Vi synes en hageplante skal være nyttig og i de aller fleste tilfeller bør de kunne spises. Ta frukttrærne som eksempel. Et mandeltre gir de vakreste mandelblomstene om våren og mandler til jul. Et blomstrende japansk kirsebærtre, gjør ikke. Derfor selger vi eksempelvis ikke dem:) Sånn er det med mange planter. Vi har brukt mange år på å utvikle et sortiment som består av flinke planter og ikke noe mer enn det. Enklere blir det ikke.

2.God jord

Plantene bytter til seg mye næring i sitt samarbeid med mikroorganismene i den levende jorden de står i, ute i naturen. De fleste butikkplanter selges i torv, og blir ikke pottet om i de tusen hjem. Det er ei skam for plantene, og vanskeligere for deg som skal holde de friske og sunne. Hos oss får du kjøpt slik levende jord i flere størrelser. Og vi selger også maten som disse mikroorganismene trenger for å bli mange. Lupin&HønePøneblandingen er landskjent for sine gode påvirkning av jorden. På bildet ser du "ursuppen" som vi liker å kalle det vi gjerne blander inn i jorden når vi etablerer planter. Våre planter som tilbys er som regel barrot, i hvert fall i vårsesongen fra mars til juli. Noe som gir dem anledning til å starte livet i hagen på en god og naturlig måte. Riktig jord gir flinke planter.

3.Godt vann

De fleste overvanner sine planter uten å vite det. Stikk fingeren din så langt ned i jorden på planten din som du bare kan før du vurderer å vanne. Er det helt tørt der nede er det tid for å vanne. Er det kalt eller fuktig der nede, avventer du litt. La springvann stå over natten før du benytter, eller enda bedre. La en bøtte stå ute når det regner, dette vannet elsker plantene dine!