Raushet er nøkkelen til en vakker prydkrukke.

Raushet er nøkkelen til en vakker prydkrukke.

Morten Bragdø

Artikkel hentet fra dn.no

– Det verste stedet å plassere en prydkrukke er i et hjørne

– Det verste stedet å plassere en prydkrukke er i et hjørne. Som om man egentlig ikke har plass til den eller er redd for at den skal være i veien, sier gartner Morten Bragdø og rister oppgitt på hodet.

– Du skal møte krukken! Den skal være midt i synsfeltet.

Han har akkurat demonstrert hvordan man får en krukke til å kaste mest mulig glans. I et forrykende tempo har han plantet silkepion, astilbe, parasollblad, lavendel, cosmos og allium tett i tett i en stor og bred krukke. Noen erteblomstfrø, prydens x-faktor, har han også trykket ned i jorden.

– Det skal bugne av planter. Jeg er veldig opptatt av raushet, å skape et frodig uttrykk.

Gartneren forklarer at mange planter ikke bare ser bra ut, men at røtter gir jorden luft. Jo mer luft jo bedre.

– Jeg foretrekker stauder fremfor sommerblomster, for de kommer igjen neste år. Lag en krukke som blomstrer med en gang. Det er litt trist hvis du må vente flere måneder før den blomstrer skikkelig.

MORTENS HAGETIPS

Slik pryder du krukken

1. Skaff en stor og bred krukke, minst 70 liter hvis den skal overvintre. Ha et lag sand i bunnen og fyll kompostjord nesten opp til randen. Bland inn brune og grønne løv, ugress uten røtter og råtne grener.

2. Trykk så mange blomster og vakre urter som mulig ned i jorden. Fyll på med jord mellom plantene. Vann rikelig, men ikke vann for mye. Stikk en finger i jorden – kald jord betyr nok fukt.

3. Klipp av stilker som ikke blomstrer mer ned til ca ti cm, da vil de blomstre igjen.

4. Legg krukken i garasjen eller skuret for overvintring. Den tåler litt frost. Legg en vintermatte i sylinderform rundt krukken. Snør inn toppen av matten lik størrelse på en knyttneve. Dryss masse løv og kvist gjennom åpningen før jul. Bland inn løv i jorden når våren kommer.